hi-fi - на главную
MENUHi-Fi.com.ua
Каталог товаров
ArtisonAtlas CablesAureaBowers & WilkinsBurmesterCabasseClasse AudioClearaudioClearaudio VinylDaliDefinitive TechnologyDenonE.A.R./YoshinoHEOSJICOJVCLEDestLW SpeakersMarantzMean wellNagaokaNordostP5Polk AudioRaidhoReal CableRotelSavantSCANSONIC HDThorensTonar
Розпродаж Hi-Fi!!!
о проекте каталог продукции новости где купить ua / ru




       // Портал Hi-Fi
         // Hi-Fi новости
           // Огляд Denon DNP-2000NE, Журнал What Hi-Fi?

Огляд Denon DNP-2000NE, Журнал What Hi-Fi?

Автор Джез Форд, (Jez Ford)

Аудіостример високої роздільної здатності з HEOS — але й багато іншого, що демонструє переваги повнорозмірного компонентного пристрою.

Попередній вердикт

DNP-2000NE чудово впорається з потоковим і мережевим відтворенням, а також має значні переваги у вигляді цифрових входів і виходів зі змінною гучністю. До того ж, все це дуже просто з додатком HEOS. Найвища оцінка.

Плюси

+ Високорівнева обробка; чудове звучання
+ Фіксовані та регульовані виходи
+ Потокова передача HEOS та мультирум

Мінуси

- У Bluetooth тільки SBC
- На задній панелі немає USB-A гнізда

У Denon тут проблема із класифікацією. Не з музичної, боронь боже, цей пристрій працює у високій роздільній здатності і має забезпечувати все необхідне. Ні, річ у тому, як саме назвати DNP-2000NE, як визначити його функції. Офіційно це "стример високої роздільної здатності з вбудованим HEOS". Так воно і є. Але це щось більше.

По-перше, цей стример має набір цифрових входів, якими він працює ще й як ЦАП. І дійсно, за своїми можливостями він перевершує багато автономних ЦАП, оскільки крім оптичного та коаксіального роз'ємів має HDMI-роз'єм для відтворення звуку з телевізора, а також роз'єм USB-B для відтворення безпосередньо з комп'ютера або ноутбука.

Крім того, він має регулятор гучності. Це робить його попереднім підсилювачем, і якщо ви не використовуєте аналогові джерела, то можете обійтися без звичайного підсилювача в своїй системі, а відразу підключити Denon до підсилювачів потужності або активним колонкам.

Таким чином, це більше, ніж стример – DNP-2000NE можна назвати потоковим цифровим підсилювачем. Отже, з визначеннями розібралися, погляньмо, що саме він може зробити для вас.

Конструкція та оснащення

Стрімери бувають різних форм і розмірів, включаючи крихітні коробочки. Але DNP-2000NE від Denon, незважаючи на невелику висоту, має повну ширину стандартного компонента, тому він поєднуватиметься з іншими hi-fi апаратами і акуратно впишеться в hi-fi стійку або стелаж.

Там, де у деяких стримерів повністю порожня передня панель, цей апарат на масивній алюмінієвій передній панелі містить безліч елементів. Праворуч знаходиться кільце вибору для переходу по меню, ліворуч – корисне повнорозмірне гніздо для навушників, а під кнопкою живлення – зручний роз'єм USB-A, в який можна встромити флешку або USB-диск із файлами для відтворення. (На задній панелі, на жаль, гнізда USB-A немає, тому якщо ви підключите постійний накопичувач, це виглядатиме некрасиво).

Крім того, є потенційно важливий для відтворення регулятор гучності, який, можливо, замалий, але ви, швидше за все, використовуватимете кнопки вгору/вниз на надзвичайно великому повнорозмірному пульті дистанційного керування, який також може керувати сумісним підсилювачем Denon.

Зазвичай, якщо ви підключаєте пристрій до інтегрального підсилювача, вам не потрібний регулятор гучності, вам потрібний фіксований вихід. Тому на задній панелі DNP-2000NE розташований не один, а два набори аналогових виходів: фіксований або змінний, який вам більше підійде. І цей варіант нам дуже до вподоби.

Можна також виводити сигнал у цифровому вигляді через оптичний або коаксіальний виходи на більш досконалий ЦАП, якщо у вас такий є, хоча ми припускаємо, що ці виходи будуть обмежені звичайними 24 біт/192 кГц. Аналогові виходи, якщо ми правильно зрозуміли специфікацію, мають частоту не менше ніж 50 кГц (-3 дБ), тому з аналогових виходів на інші ланки вашого сетапу може надходити сигнал дійсно високої роздільної здатності.

Є й входи — два оптичні цифрові, один коаксіальний цифровий, роз'єм USB-B для підключення комп'ютера і зручний роз'єм HDMI з можливістю відтворення ARC з телевізора, оснащеного ARC.

Є гніздо Ethernet для дротового підключення до мережі, або антени для підключення до Wi-Fi, а також Bluetooth для прямої потокової передачі даних. Однак можливості Bluetooth обмежені базовим кодеком SBC, тому інші методи потокової передачі дадуть кращі результати. Є й AirPlay 2, хоча поточна реалізація Apple обмежує потокову передачу пристрою 256k AAC. Пристрій протестований Roon, якщо вам подобається це платне програмне забезпечення.

Але насправді все потокове мовлення веде до платформи HEOS, яка є очевидним способом потокової передачі більшості речей і здебільшого забезпечує найкращу якість.

HEOS та управління

HEOS — це платформа потокового мовлення та мультирум, розроблена спочатку для Denon та Marantz, хоча, що приємно, вона має коріння в австралійській технології (система Avega для бездротових колонок). Ранні розробки HEOS велися у Північному Сіднеї.

Це була одна з початкових платформ такого роду, тому до теперішнього часу є однією з найбільш добре розроблених і надійних. Завдяки можливості мультирум, пристрої, оснащені HEOS, можуть взаємодіяти один з одним, тому якщо у вас є ще один сумісний апарат, ви можете підключити до нього входи Denon, або їх входи до Denon, або просто відтворити потоковий сервіс через усі пристрої відразу, щоб отримати музику для всього будинку під керуванням цієї програми.

Інтерфейс HEOS напрочуд простий, з'єднання зазвичай надійне, і він надає всі види потокового доступу: прямий (через Wi-Fi, отже, висока якість) до музики, що зберігається на телефоні або планшеті, до будь-яких спільних файлів у мережі, а потім до платних та безкоштовних музичних сервісів та інтернет-радіо. Тут присутні Spotify, Tidal, Amazon Music та Deezer (на цьому рівні Qobuz можна вважати недоглядом), а радіо TuneIn, iHeartradio та Soundcloud отримали панелі у головному меню вибору. Ви можете створювати та зберігати списки, переглядати історію відтворення та багато іншого.

За зручністю управління та доступом до онлайнових джерел DNP-2000NE є чимось на зразок материнського вузла.

Ми не можемо утриматись від того, щоб не озирнутися назад, адже так було не завжди. У 2013 році, за рік до появи HEOS ми розглядали DNP-720AE, попередника цього пристрою. Програма Denon Remote App, яка керувала ним тоді, була настільки недосконалою (як і програма Wizz від спорідненої компанії Marantz), що ми вважали різні аспекти роботи пристрою непридатними для використання, допоки через півроку не вийшов новий додаток, в якому були реалізовані такі абсолютні основи, як алфавітні списки та текстовий пошук, без яких вибір DLNA та інтернет-радіо вимагав нескінченного глючного прокручування. отже, хай живе HEOS і різниця в десятиліття.

Екрани HEOS — зліва направо: відтворення у високій роздільній здатності, відтворення інтернет-радіо та сторінка Room, що показує, як Denon може бути пов'язаний з обладнаним HEOS пристроєм Marantz у тому ж просторі.

Обробка Ultra AL32

В якості мікросхем ЦАП в DNP-2000NE використовуються ESS Sabre ES9018K2M з підтримкою 32 біт/384 кГц, що добре зарекомендували себе завдяки наявності двох ЦАП на мікросхему (порівняно з вісьмома у ES9018), і використовуються тут у чотиричіповій реалізації. Але саме те, що знаходиться навколо чіпів, створює різницю, і метод обробки DNP-2000NE винесений на передню панель над головним дисплеєм, де Denon написав "Ultra AL32 processing".

Це контрастує з лінійкою CD-плеєрів Denon, один з яких зображений на веб-сторінці DNP-2000NE, де цей стример показаний на полиці над відповідним DCD-1700NE. На фальшпанелі цього пристрою написано Advanced AL32 processing Plus.

Тут також є своя історія. Процесинг Alpha компанії Denon бере свій початок 1990 року, коли його первісна поява ознаменувала собою "першу у світі технічну формулу" використання апсемплінгу та адаптивної фільтрації для представлення 16-бітових даних у 20-бітній якості. Ключовою перевагою було значне збільшення кількості можливих рівнів квантування для кожного зразка з 65536 рівнів до більш ніж мільйона, що дозволило підвищити точність обробки та зменшити кількість помилок округлення.

Пізніше у процесорі AL24 цей показник було збільшено до 24 біт (понад 16 млн. рівнів квантування), а сучасному AL32 — до 32 біт, тобто, до чотирьох мільярдів рівнів. Суфікс "Plus" означав перехід від частоти дискретизації 192 кГц до 384 кГц.

Тепер з'явилося маркування "Ultra", яке знову подвоює пропускну здатність, підвищуючи частоту дискретизації навіть 32-бітного/384 кГц контенту до 1.512 МГц. Denon іноді каже дурниці про "ретельне відновлення даних, втрачених при цифровому записі" (це неможливо), але насправді це означає, що кроки між цифровими рівнями семпла згладжуються все більш плавно за допомогою інтерпьолованих субрівнів.

Як і у випадку з інтерполяцією кадрів у телевізійних системах згладжування руху, це призводить до того, що ми насолоджуємося значно більшою кількістю штучно згенерованих рівнів, ніж записаною музикою. В аудіо це цілком прийнятно (передбачити одновимірну величину набагато простіше, ніж, наприклад, інтерполювати двовимірні кадри 4K-відео).

Тим часом, більш висока смуга пропускання спрощує аналогову постфільтрацію, дозволяючи відновлюючому/антиалиасинговому фільтру перебувати набагато вище за чутні частоти, відтак він може ефективно працювати без зрізання частот нижче 20 кГц і спотворення фази у чутному діапазоні.

Це, по суті, найкращий аргумент на користь аудіо високого дозволу загалом. Але переваги, скажімо, 96 кГц є сумнівними, так що прагнення до вищих частот можна вважати аналогічним. Втім, як і в усьому, щодо високого дозволу — чому б і ні. Отже, якщо Ultra AL32 пропонується, то можна порадіти. Послухаймо.

Технічні характеристики DENON DNP-2000NE

  • Входи: USB-A, USB-B, коаксіальний цифровий, 2 x оптичний цифровий, HDMI ARC, Ethernet, Wi-Fi, HEOS, Bluetooth (тільки SBC)
  • Виходи: фіксований аналоговий RCA, змінний аналоговий RCA, оптичний цифровий, цифровий коаксіальний, на навушники, ІЧ-управління (для пристроїв Denon)
  • Габарити (ШхД): 434 x 107 x 374 мм (плюс 50 мм висоти для антен, якщо вони використовуються)
  • Вага: 9.7 кг

Сеанси прослуховування

DNP-2000NE — не тільки повнорозмірний компонент, але й напрочуд важкий для джерела сигналу; дійсно, при вазі 9,7 кг він важчий за ряд інтегральних підсилювачів Denon. Це, зазвичай, говорить про якість компонентів усередині та зовнішнього корпусу, що додало нам впевненості, коли ми підключили вихід до підсилювача та приєднали комп'ютер, диск з музикою, кабель Ethernet та живлення. Після кількох натискань на кнопки пульта дистанційного керування за допомогою зрозумілого трирядкового дисплея на передній панелі, пристрій було оновлено та все готово до роботи. Час від моменту розпакування до початку відтворення — близько 10 хвилин.

Після того як пристрій відкрив меню інтернет-радіо, ми змусили його відтворювати місцеву радіостанцію, а самі зайнялися вивченням налаштувань за допомогою програми HEOS.

Одне з цих налаштувань пропонувало програмний вибір фіксованого або змінного виходу, що було дивно з огляду на наявність двох наборів виходів, призначених саме для цієї мети — але, схоже, це налаштування нічого не змінило в жодній парі.

Інше налаштування "Якість" пропонувало вибір між "Нормальною" і "Високою", тому ми вибрали "Високу", хоча, як виявилося, воно регулює тільки якість при обміні даними між пристроями HEOS — "Нормальне" для надійності, "Високе" для найкращого бітрейту.

Ми перейшли від Інтернет-радіо до нашого підключеного диска з файлами високої роздільної здатності – найбільший стрибок якості з можливих! Ми були негайно та безмірно вражені; якість була чудова. Ми вже 100 разів програвали версію пісні Alone Again (Naturally) Даяни Кралл (Diana Krall) та Майкла Бубле (Michael Buble), але ніколи не чули її у такому чистому вигляді. Вперше голос Кралл не був великим і крапельним, він був справжнім, без ефектів, без сибілянтів, просто був і був страшенно сумним (це дуже сумна пісня). Сльози наверталися, а ми тільки почали. Це буде ще та сесія.

Krall була в DSD-файлі з частотою 2.8 МГц — якщо натиснути клавішу info на пульті ДК, то це відобразиться на передній панелі; це також відображається на екрані Now Playing у HEOS. Коли ми підбадьорилися під Coldplay, то помітили, що на передньому дисплеї відображається 24 біт/48 кГц, а в додатку HEOS – 24 біт/192 кГц – дивно, але звучало досить добре. При відтворенні пісні Нельсона Ріддла (Nelson Riddle) Come Blow Your Horn програма не видала жодної інформації про файл, але на дисплеї було вказано 24 біт/192 кГц.

Все звучало захоплююче; реалізація ЦАП і аналогового вихідного каскаду тут виняткова, їхня здатність дозволяє розглянути деталь за деталлю, а музика ллється без зупинки. Ми спробували причепитися до деяких складних речей, але навіть вокал Діон (Céline Dion) у пісні I Read It (in Rolling Stone) не вийшов тонким і болючим, як це буває при відтворенні на багатьох інших апаратах.

Як щодо 128-кілобайтного MP3? Так, Denon чітко виявив обмеження цього файлу, враховуючи хорошу систему на виході, так що ми б сказали, що це — не апарат для згладжування лайна (але що тоді?).

Spotify звучав набагато краще, з приємною нативною роботою програми Spotify, що керує Denon, а не розкидає мелодії повітрям. Але, знову ж таки, якість Spotify нижче CD (все ще!) була легко помітна, особливо в порівнянні з тією ж піснею, що відтворюється локально.

Так що єдине, що ми можемо сказати про DNP-2000NE, — це те, що це стример і ЦАП досить високої якості, щоб заслуговувати гідну якість файлів на вході. Філософія "сміття всередину, сміття назовні" завжди актуальна, але вона рідко буває настільки очевидною на слух, як у цьому випадку.

Ми повернулися до нашої колекції CD-якості та високої роздільної здатності та відтворювали через USB-B з комп'ютера та через USB-A з жорсткого диска. DNP-2000NE не помилився жодного разу.

Вердикт

Ви можете подумати, що стример — це стример, і навіщо підніматися вище початкового рівня? DNP-2000NE відкидає цю хибну думку, «гасить світло та зливає воду». Він чудово вправляється з потоковою передачею та мережевим відтворенням, а також забезпечує значні переваги цифрових входів та виходів зі змінною гучністю. До того ж, все це так просто з додатком HEOS.

Ми завжди старанно шукаємо проблеми в обладнанні для оглядів. Тут їх просто немає, за винятком обмеженої реалізації Bluetooth та надто відвертого відтворення неякісних файлів. Найвищі оцінки.

Також вам буде цікаво: Мережевий CD-ресивер Marantz Melody X (M-CR612). Розпакування та прослуховування

ArtisonAtlas CablesAureaBowers & WilkinsBurmesterCabasseClasse AudioClearaudioClearaudio VinylDaliDefinitive TechnologyDenonE.A.R./YoshinoHEOSJICOJVCLEDestLW SpeakersMarantzMean wellNagaokaNordostP5Polk AudioRaidhoReal CableRotelSavantSCANSONIC HDThorensTonar

Hi-Fi рассылка
E-mail:



Облако тэгов
Переключатели, усилители luxman, куплю lcd телевизор, dali lector 1, бурмейстер, купить cd чейнджер


о проекте | продукция | новости | где купить |

Copyright © 2002-2024 hi-fi.com.ua. Перепечатка и публикация материалов
разрешена при условии указания ссылки на сайт hi-fi.com.ua